O iniţiativă benefică pentru cultura lipovană şi pentru memoria unor oameni de mare valoare pentru oraşul Lipova este pe cale să se pună în practică în acest an. Este vorba de realizarea şi amplasarea în oraş a busturilor celor care au fost Atanasie Marian Marienescu, – academician, ziarist, folclorist şi scriitor – şi Victor Bleahu – profesor, cercetător şi scriitor.

Iniţiatorul acestui demers cultural şi cetăţenesc este Nastasă Nistor, pensionar militar şi localnic din Lipova care a avut privilegiul de a fi apropiat de profesorul Victor Bleahu, pe care l-a cunoscut îndeaproape şi căruia i-a apreciat munca ştiinţifică, educativă şi culturală.

Cred că regretatul profesor Bleahu merită din partea concetăţenilor săi un astfel de semn de preţuire şi de aducere aminte. Cât despre marele academician Atanasie Marienescu, este regretabil că nu avem nicio statuie a lui pe raza oraşului, la aproape 100 de ani de la trecerea sa în nefiinţă. De aceea, am luat iniţiativa de a se realiza şi amplasa în oraş busturile lor, iniţiativă  care sper să primească girul Consiliului Local Lipova şi să se concretizeze cât mai curând” ne spune inimosul cetăţean al Lipovei.

Primarul Marius Florin Jurcă s-a arătat încântat de această propunere şi ne-a declarat: „Este bine că cetăţenii oraşului nostru îşi manifestă public ideile şi iniţiativele. Noi, administraţia oraşului, suntem totdeauna receptivi la semnalele date de cetăţeni şi pe cele viabile încercăm să le transpunem în viaţă. Propunerea d-lui Nastasă va fi supusă dezbaterii publice, apoi CL va da o hotărâre în acest sens şi sunt convins că până în ianuarie 2015, când se împlinesc 100 de ani de la moartea lui Atanasie Marienescu, vom putea dezveli cele două busturi, probabil în parcul oraşului, unde cred că ar trebui mutat şi bustul lui Sever Bocu, amplasat acum în faţa Poştei. Vom amenaja în parc o alee a personalităţilor lipovane, unde cu timpul îşi vor găsi locul şi alte statui, alee care va avea atât rol cultural-educativ cât şi turistic”.

Nu se ştie încă din ce bani se vor realiza cele două busturi, dar dacă nu se găsesc fonduri la bugetul local credem că o subscripţie publică va avea succes în rândul cetăţenilor oraşului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here