Luni la prânz s-a semnat la sediul primăriei Lipova contractul de achiziţie a proiectului “Sistem de monitorizare video a zonelor cu infracţionalitate ridicată din Lipova”.

Proiectul face parte din Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor poli urbani de creştere.

Valoarea proiectului este de 731.597,85 lei, din care valoare eligibilă în cuantum de 486.367,40 lei. Asistenţa financiară nerambursabilă din partea FEDR este în cuantum de 390.796, 21 lei, valoarea nerambursabilă de la bugetul naţional este de 85.843,84 lei iar cofinanţarea suportată de bugetul local Lipova este de 9.727,35 lei.

Primarul Marius Florin Jurcă, din partea oraşului Lipova şi ing. Flavius Pele, din partea firmei  SC BACKUP TECHNOLOGY SRL din Timişoara – care a câştigat licitaţia de furnizare şi implementare a sistemului video – au semnat documentele contractului de achiziţie şi montare a celor 59 de camere video fixe, 4 echipamente de înregistrare şi a componentelor dispeceratului de monitorizare şi stocare a datelor, care va fi amenajat la sediul Poliţiei Locale Lipova.

Au participat la această activitate deosebit de importantă pentru siguranţa cetăţenilor oraşului nostru Nicolae Ioţcu-preşedintele CJ Arad, Victor Giura-primprocuror al Parchetului de pe lângă judecătoria Lipova, cms.şef Florin Rista-şeful Poliţiei oraşului Lipova, plt. Cristian Bociort-comandantul grupei de jandarmi din Lipova, reprezentanţi ai presei precum şi numeroşi cetăţeni.

 

      Vă prezentăm câteva din impresiile celor prezenţi la eveniment:

 

   Marius Florin Jurcă: “Este un pas deosebit făcut spre întărirea securităţii şi siguranţei pe străzile oraşului nostru. Populaţia a fost consultată în prealabil cu privire la utilitatea proiectului şi la locurile cele mai potrivite pentru dispunerea camerelor video, de asemenea Poliţia Lipova şi Poliţia Locală, iar Consiliul Local a emis o hotărâre în acest sens

Flavius Pele: “Firma noastră are o mare experienţă în montarea şi utilizarea sistemelor video de supraveghere. În judeţul Arad mai avem şi alte obiective pe care le deservim cu astfel de aparatură, printre acestea aflându-se Oficiul de Cadastru Arad şi obiective din oraşul Pecica. Timpul de înregistrare într-un modul este de 30-90 de zile, înregistrările putând fi apoi stocate şi păstrate ani îndelungaţi pe suport digital”.

   Nicolae Ioţcu: “Este un nou pas spre implementarea unor proiecte cu o valoare de care Lipova nu a mai beneficiat până acum. Am convingerea că, după municipiul Arad, Lipova va deveni cel mai dezvoltat oraş pe fonduri europene din judeţ.”

   Florin Rista: “Proiectul ne ajută foarte mult în păstrarea ordinii şi liniştii publice în oraş şi în prevenirea actelor infracţionale

   Victor Giura: “Înregistrările de pe monitoarele video sunt un mijloc eficient de supraveghere a ce se întâmplă în locurile publice, dar şi un mijloc de probaţiune în instanţă în caz de infracţiuni sau contravenţii”.

   Cristian Bociort: “Existenţa camerelor video îi va descuraja foarte mult pe cei predispuşi la acte antisociale, atât pe străzi cât şi la diferite evenimente culturale, sportive sau religioase

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here