Viaţa de militar oferă celor din interiorul acestei minunate dar grele profesii momente deosebite, care rămân întipărite pentru totdeauna în mintea celor care le trăiesc sau care participă la ele. De puţine ori însă militarii sau civilii implicaţi participă la un moment atât de încărcat de emoţii şi de semnificaţii aşa cum este înmânarea Drapelului de Luptă unei unităţi militare, urmat de depunerea jurământului de către militarii acelei unităţi în faţa drapelului. Aceste momente unice au fost trăite de comunitatea lipovană în data de 17 septembrie 2011, atunci când nou înfiinţata Unitate Militară 01221 Lipova-Batalionul 185 Sprijin Logistic „Mureş”-a primit Drapelul de luptă.

„Simbol al onoarei, vitejiei şi gloriei ostăşeşti, Drapelul de Luptă al unităţii este cel mai important simbol al acelei formaţiuni militare şi el trebuie păstrat şi apărat ca lumina ochilor. Unitatea care îşi pierde drapelul este desfiinţată iar militarii din compunerea ei, supuşi oprobiului şi apoi risipiţi prin alte unităţi. De aceea, Drapelul de Luptă nu are egal în arsenalul simbolurilor militare, iar pe plan naţional el stă alături de Stema Ţării şi de Imnul Naţional în treimea sfântă a oricărei naţii” declară comandantul UM 01221 Lipova, locotenet-colonel Daniel Novac.

Drapelul Tricolor al României, cu frumoasele lui culori roşu, galben şi albastru, a însufleţit întotdeauna în luptă pe marii noştri înaintaşi. Revoluţionarii de la 1848 l-au arborat ca semn al unităţii celor trei ţări române; cu drapelul în frunte au mers la Plevna, Griviţa şi Smârdan bravii dorobanţi şi roşiori ai Războiului de Independenţă din 1877; cu drapelul în frunte au luptat românii în Războiul de Întregire din anii 1916-1919; tot cu drapelul tricolor în mâini s-au jertfit unităţile militare române prin stepele ruseşti sau prin Munţii Tatra în anii de sânge şi foc ai celui de-al doilea Război Mondial din 1941-1945. Este lesne de înţeles de ce tricolorul este supremul simbol al românilor. Dacă stema comunistă a fost decupată de pe tricolor de către revoluţionari în decembrie 1989, dacă imnul naţional s-a schimbat de mai multe ori, iată că drapelul tricolor a rămas dintotdeauna şi pentru totdeauna simbolul suprem al gloriei şi vitejiei românilor.

Dar să revenim la momentul înălţător din 17 septembrie 2011. În această frumoasă zi de toamnă, Unitatea Militară 01221 Lipova a primit Drapelul de Luptă din partea Preşedintelui României – comandantul suprem al armatei, şi a Ministerului Apărării Naţionale. Ceremonia înmânării Drapelului de Luptă s-a desfăşurat într-un loc eroic, încărcat de semnificaţii: Monumentul Eroilor „Detaşamentului Păuliş” aflat pe DN 7. Aici a avut loc slujba religioasă de sfinţire a drapelului săvârşită de IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, ajutat de doi preoţi militari, după care secretarul de stat în M.Ap.N, Viorel Oancea, a înmânat drapelul comandantului UM 01221 Lipova, lt-col.Daniel Novac. A urmat depunerea jurământului militar de către militarii unităţii şi defilarea trupelor în frunte cu comandantul şi cu Drapelul de Luptă.

Din partea Ministerului Apărării au participat la ceremonie gl.bg.dr. Silviu Popescu-şef Resurse în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, gl.bg. Dumitru Scarlat-comandantul Diviziei 4 „Gemina” Cluj-Napoca, gl.bg. Gheorghe Simina-comandantul Brigăzii 18 „Banat” Timişoara, col. Mircea Cosor-comandantul Centrului Militar Zonal Timiş, col. Relu Burtea-comandantul Centrului Militar Judeţean Arad. De asemenea, s-au aflat alături de militarii lipovani în aceste momente solemne sute de persoane, tineri şi vârstnici, dintre care remarcăm veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere, parlamentari arădeni, reprezentanţi ai organelor administraţiei de stat şi ai instituţiilor deconcentrate judeţene precum şi ai primăriilor şi şcolilor din oraşul Lipova şi din comuna Păuliş.

Primarul oraşului Lipova, Marius Florin Jurcă, a adresat felicitări comandantului unităţii şi militarilor din subordine, subliniind: „Trăim astăzi un moment solemn, pe care şi noi civilii îl înţelegem şi îl apreciem ca atare. Armata a fost întotdeauna bine reprezentată şi apreciată în oraşul nostru şi nu putem decât să ne bucurăm că statul român are în defileul Mureşului un stâlp de nădejde. Militarii lipovani s-au încadrat perfect în societatea locală, şi-au întemeiat familii iar la pensionare au rămas aici în marea lor majoritate, reprezentând un segment de populaţie cu un deosebit simţ civic şi patriotic”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here