Continuare din numărul 1.

Însă canalul fusese construit strategic, având malurile foarte abrupte, astfel încât deşi coborau până la firul apei, tancurile şi transportoarele nu mai puteau urca panta nici pentru a înainta, nici pentru a se retrage. Astfel au rămas imobilizate în canal mai multe maşini, iar echipajele nevoite să le părăsească au căzut sub gloanţele elevilor. După mai multe încercări, inamicul a abandonat această tactică şi în dimineaţa zilei de 15 septembrie a atacat cu infanteria debarcată, pe toată lăţimea frontului. Concentrându-şi forţele pe direcţia defileului Mureşului, pe şosea, în unele momente raportul de forţe a fost de 10 sau chiar de 20 la 1 în favoarea atacatorilor. Emoţionante sunt relatările veteranilor despre încrâncenatele lupte contra infanteriei duşmane, cu încleştări corp la corp şi momente sublime de eroism individual şi colectiv. S-au evidentiat prin eroism, sfidând moartea şi făcând suprema jertfă, căpitanul Ioan Fătu, sublocotenentul Gheorghe Cizmaru, sergentul major Ernest Bicha, elevii sergenţi Caşotă Grigore, Bobei Ioan, Slobodan Lera, Gheorghe Stamatoiu, Ioan Ecovescu, Mircea Fota, Atanasiu Constantin, Gheorghe Dumitru şi multi alţii ca ei, ştiuţi şi neştiuţi, care nu şi-au precupeţit sângele şi viaţa pentru apărarea pământului strămoşesc. Populaţia civilă din zonă şi-a adus şi ea aportul la lupta militarilor, ajutând la săpat tranşee, aprovizionând elevii cu muniţie, apă şi hrană. De neuitat a rămas fapta mecanicului de locomotivă Pavica Vasile care, sub tirul artileriei şi sub bombardamentul aviaţiei duşmane, aducea din gara Radna cu trenul de marfă muniţie pentru frontul de la Păuliş.

Pentru că n-a reuşit să rupă apărarea în sectorul Batalionului II în faţa Păulişului, în ziua de 16 septembrie inamicul a executat cu majoritatea forţelor o manevră de învăluire prin flancul drept al apărării române, în sectorul Batalionului I elevi. După mai multe ore de lupte grele, în care eroismul elevilor nu a fost de ajuns, duşmanul a ocupat Cuvinul, Ghiorocul şi jumătate din Miniş, ameninţând eşalonul II şi punctul de comandă şi având posibilitatea de a răsturna dispozitivul de apărare român. În faţa acestui pericol, în noaptea de 16/17 septembrie a fost adusă din cazarmă rezerva, adică Batalionul 3 elevi de anul I, care abia de o lună veniseră sub arme. Ei au fost dispuşi pe dealurile şi pădurile dinspre Cladova cu misiunea de a sprijini efortul de apărare al Batalionului 1 din Regimentul 96 Infanterie care era ameninţat de atacul de a doua zi. Cu mari eforturi şi sacrificii, elevii şi soldaţii români au făcut faţă ofensivei duşmane, cu preţul a peste 200 de morţi, printre care sublocotenentul Constantin Boian, sublocotenetul Darius Popescu şi sergentul major Constantin Tănase.

În seara zilei de 17 septembrie ajung în zonă mari unităţi române şi sovietice care sprijină apărarea şi apoi trec la ofensivă, astfel că la 18 septembrie atacatorii se retrag urmăriţi îndeaproape de trupele aliate. După curăţarea dealurilor şi pădurilor de elementele izolate ale inamicului rămase, la 20 septembrie elevii de la Radna se întorc în şcoală în ovaţiile populaţiei civile din Păuliş, Barţca, Radna şi Lipova.

Deşi de scurtă durată, efortul de război al “Detaşamentului Păuliş” a impresionat prin importanţa misiunii, intensitatea luptelor şi raportul de forţe covârşitor nefavorabil în tehnică şi trupe. Dar iubirea de patrie şi sentimentul datoriei militare au fost mai tari decât focul armelor sau decât blindajul tancurilor şi astfel la Păuliş s-au auzit din nou cuvintele magice ale Mărăşeştilor ,,Pe aici nu se trece!”.

Ca semn de omagiu şi preţuire eternă, în anul 1974 a fost dezvelit impozantul monument denumit “Aripile Victoriei” dedicat memoriei eroilor de la Păuliş, realizat de artiştii plastici Miloş Cristea, Ion Munteanu şi Emil Vitroel unde an de an, veteranii împreună cu cei de azi, vin să aducă prinosul de recunoştinţă pentru faptele măreţe ale înaintaşilor.

În acest an, ceremoniile militare şi religioase de comemorare a eroilor “Detaşamentului Păuliş” s-au desfăşurat sâmbătă, 17 septembrie şi duminică, 18 septembrie 2011.

Sâmbătă, la cazarma din Radna a avut loc un parastas de pomenire a eroilor căzuţi, săvârşit de un sobor de preoţi avându-l în frunte pe pr.drd. Onea Crinel-Ioan, protopopul Lipovei. Au urmat depunerile de coroane la Monumentul “Stindardele Victoriei” din incinta unităţii, aici aducându-şi omagiul Primăria şi CL Lipova, veteranii de război, cadrele militare active, în rezervă şi retragere, reprezentanţi ai CJ Arad, Ministerului Administraţiei şi Internelor, ai ocoalelor silvice din oraş precum şi ai partidelor politice.

Deosebit de emoţionantă a fost ceremonia religioasă de la Cimitirul Eroilor de la Radna, unde crucile albe cu pozele elevilor căzuţi au impresionat până la lacrimi numeroasa asistenţă care a ţinut să aducă prinosul de recunoştinţă pentru cei care s-au jertfit cu arma în mână. Apoi cortegiul comemorativ s-a îndreptat spre impozantul monument de la Păuliş, ridicat în cinstea celor care au pus pieptul în faţa invadatorilor pentru apărarea patriei. Aici a avut loc înmânarea Drapelului de Luptă Batalionului 185 sprijin Logistic “Mureş” unitate care funcţionează în cazarma din Radna şi continuă tradiţiile istorice ale eroicului “Detaşament Păuliş”.

În continuare s-a săvârşit slujba de pomenire a eroilor, de către un impozant sobor de preoţi ortodocşi în frunte cu arhiepiscopul Aradului, ÎPS Timotei, urmată de cuvântările celor care au ţinut să evoce amintirea acelor ani de sânge şi foc: col.rtg.ing. Ion Gherase-preşedinte ANVR, Secţiunea Detaşamentul Păuliş, gl.lt.rtg Constantin Didulescu-vicepreşedinte ANVR, secretarul de stat în M.Ap.N. Viorel Oancea, prefectul Călin Bibarţ şi primarul comunei Păuliş, Petru Nicoară.

Pe acordurile înălţătoare ale Imnului Eroilor, la picioarele ostaşului de bronz cu arma la piept imortalizat în monument au fost depuse coroane de flori din partea ANVR, ANCMRR, Parlamentului României, Consiliului Judeţean şi Prefecturii Arad, M.Ap.N., M.A.I., Arhiepiscopiei Ortodoxe Arad, primăriilor Arad, Lipova şi Păuliş, instituţiilor de învăţământ şi a partidelor politice.

Duminică, 18 septembrie 2011, la bisericile ortodoxe din Lipova, Radna şi Păuliş au avut loc parastase şi slujbe de pomenire a eroilor, la care au luat parte veteranii “Detaşamentului Păuliş” precum şi numeroşi cetăţeni care cinstesc eroii patriei.

Glorie eternă eroilor neamului românesc!

 

Impresii ale participanţilor la ceremonii:

Marius Florin Jurcă, primar or. Lipova: “Elevii şcolii de la Radna au dat supremul sacrificu pentru apărarea ţării şi noi, locuitorii de astăzi ai oraşului Lipova, ne plecăm frunţile în faţa exemplului de patriotism pe cae ei ni l-au dat”.

Col. Mircea Cosor, comandant al Centrului Militar Zonal Timiş: “Eroii nu mor niciodată, faptele lor rămân pentru vecie în amintirea celor care vin şi care au datoria să le aducă omagiul cuvenit

Gl.bg.rez. Ionel Heredea, preşedinte ANCMRR, filiala Arad: “Militarii armatei române au de la cine învăţa vitejia, pentru că aici, la Păuliş, precum şi în toată ţara, eroii ne vorbesc prin faptele lor”.

Pr.drd. Crinel-Ioan Onea, protopop Lipova: “Cu ajutorul lui Dumnezeu, ei au luptat şi au biruit pe duşman, iar cei care au murit nu au căzut, ci s-au ridicat prin jertfa lor, binemeritând cununa de martiri ai neamului şi ai credinţei strămoşeşti”.

Col.rez. Ion Nedelcea, preşedinte ACMRR Lipova: “De aproape 30 de ani particip la înălţătoarele evocări ale eroismului ostaşilor Detaşamentului Păuliş şi de fiecare dată mă încearcă aceiaşi emoţie şi respect adânc faţă de faptele lor intrate în nemurire”.

Lt.col. Daniel Novac, comandant UM 01221 Lipova: “Militarii batalionului pe care am onoarea să-l comand sunt conştienţi de greaua dar înălţătoarea misiune  pe care o au, aceea de a păstra cu cinste şi de a continua tradiţiile de luptă ale eroicului Detaşament Păuliş”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here