Una din mândriile lipovanilor este ansamblul de cântece şi dansuri populare „Lipovana”.

Dorinţa de a avea o formaţie folclorică reprezentativă, care să pună în valoare bogatele tradiţii populare ale Văii Mureşului – zonă de interferenţă între Banat şi Crişana, cu un pregnant specific local – i-a animat pe edilii oraşului de mai multă vreme. Dacă în domeniul muzicii populare Lipova era foarte bine reprezentată prin cunoscuţi şi apreciaţi solişti vocali şi instrumentişti, în domeniul dansului popular nu existau decât încercări timidela Casade Cultură,la ClubulElevilorsau la cele două licee, unde copiii şi elevii erau iniţiaţi în tainele dansului popular. Nici vorbă de formaţii permanente sau de spectacole de anvergură, doar apariţii efemere cu diferite ocazii festive sau la întâlniri cu oaspeţi din străinătate.

Iată însă că în anul 2008 se pun bazele unui ansamblu de cântece şi dansuri populare denumit sugestiv „LIPOVANA” care pleacă la drum cu un grup de fete şi băieţi iubitori de folclor, de voie bună şi plini de entuziasm. De pregătirea lor se ocupă un cuplu de dansatori şi instructori cunoscut, soţii Valeria şi Florin Ursulescu. Absolvenţi ai Şcolii Populare de Artă din Timişoara, secţia Dans Popular, foşti dansatori profesionişti la ansamblul „Banatul” din Timişoara, cei doi şi-au făcut o pasiune din îndrumarea tinerelor talente lipovane pe drumul anevoios, dar atât de încărcat de satisfacţii, al punerii în valoare a folclorului românesc.

Am pornit la drum cu 10 perechi de adolescenţi, cu vârste între 14 şi 18 ani, aflaţi pe băncile şcolii, care şi-au sacrificat o parte din timpul lor liber sau de studiu pentru a forma acest ansamblu devenit azi un nume în folclorul românesc. Unii dintre ei aveau unele elemente coregrafice în stare incipientă, alţii doar iubeau cu pasiune dansul popular şi doreau să-i pătrundă tainele. Cu toţii am muncit zile şi nopţi până când mişcările s-au sincronizat aproape de perfecţiune şi am putut să prezentăm pe scenă rodul muncii noastre: un potpuriu de dansuri populare din Banat, Crişana şi din alte zone folclorice româneşti, cu care astăzi ne mândrim şi cu care am fost apreciaţi la numeroase festivaluri şi spectacole la care am participat” aflăm de la instructorul Florin Ursulescu.

Actualmente, ansamblul are circa 20 de perechi de dansatori, pe două grupe de vârstă. La seniori întâlnim pe Bianca Sălăşan, Andreea Ruşti, Andreea Fluieraş, Mădălina Floruţ, Vanda Suciu, Alexandra Spătar, Iulia Stancu, Daciana Dura, Laura Flore, Andreea Miloş, Bianca Mîrza, Adrian Diş, Ilie Daniel, Dorin Costea, Vali Căldăraş, Cristian Drăgan, Adrian Lulaş, Flavius Giurec, Alin Stane, Robert Gaşpar, Mirel Flore, Răzvan Rotăriţă, Cosmin Ioviţă. Adrian Jurcă. Ei fac repetiţii de luni până vineri începând cu ora 18. Colegii lor din grupa de juniori Armina Badea, Roberta Scorobete, Patricia Mureşan, Andreea Dănuleţ, Larisa Haldea, Anca Bontea, Alexandra Tamaş, Adriana Lulaş, Lucian Popa, Emanuel Popa, Călin Pop, Răzvan Herlo, Andrei Truţ, George Iacobescu, Alexandru Onica şi Raul Suciu vin mai devreme, de la ora 14. Unii dintre dansatori au şi veleităţi muzicale de solişti vocali – Roberta Scorobete, Bianca Sălăşan, Adrian Diş, Daniel Ilie – sau instrumentale – Andrei Truţ (saxofon) şi Cristian Drăgan (orgă). Ei vin să întregească oferta cultural-artistică a ansamblului „Lipovana” fiind o adevărată încântare pentru spectatori.

Pentru repetiţii, Primăria Lipova a pus la dispoziţia ansamblului un sediu cu vechi rezonanţe culturale: aici a fost primul sediu al despărţământului Lipova al asociaţiunii culturale ardelene ASTRA. Localul oferă tinerilor dansatori şi instructorilor lor două săli mari, amenajate special, prin eforturi proprii, pentru exerciţii coregrafice şi montare de dansuri populare.

Instructoarea Vali Ursulescu ne spune: „Ne gospodărim singuri. Noi ne facem curăţenie, noi ne facem focul, noi ne călcăm şi ne întreţinem costumele. Vreau, şi cred că am reuşit, să le fiu atât instructor artistic, cât şi o soră mai mare fetelor din formaţie, pe care odată cu dansul le pregătesc şi pentru viitoarea lor viaţă de soţii şi mame. Visurile tinereţii trec repede şi viaţa le va cere fiecăreia să arate că au şi alte calităţi, nu numai cele coregrafice sau muzicale. Mă întâlnesc şi acum cu foşti dansatori care s-au lăsat de dans, fie din cauza vârstei, fie a studiilor sau din alte cauze şi îmi mulţumesc pentru adevărata lecţie de viaţă pe care le-am dat-o în anii în care am colaborat. Pentru că nu i-aţi amintit, vreau să daţi şi numele celor care au fost dansatori: Claudia Ionaş, Loredana Petcu, Camelia Udrescu, Corina Costea, Mădălina Ştefănescu, Amalia Tănascu, Andrei Neda, Emanuel Buda, Marius Grozescu, Vlad Năstase şi alţii, care acum poate nu-mi vin în minte dar cu toţii au un loc special în inima noastră, a instructorilor, ca şi a colegilor şi a publicului lipovan care i-a aplaudat de atâtea ori”.

Tot de la d-na Vali aflăm că frumoasele costume cu care evoluează pe scenă artiştii ansamblului provin din colecţia familiei Ursulescu (două rânduri) iar două rânduri au fost confecţionate pe cheltuiala Primăriei Lipova de către creatoarea populară Varvara Cărăbaş din Lipova.

De notat că toată această activitate artistică se desfăşoară în regim de voluntariat, atât instructorul Florin Ursulescu cât şi dansatorii şi soliştii vocali nefiind remuneraţi în niciun fel. Singura persoană cu indemnizaţie de referent cultural în schema de personal a Primăriei Lipova este d-na Vali, care ne spune că ea şi soţul au refuzat numeroase oferte avantajoase din punct de vedere bănesc, inclusiv din străinătate, numai pentru a rămâne alături de aceşti copii minunaţi, care nu i-au dezamăgit niciodată.

Deşi înfiinţat de un timp relativ scurt, ansamblul „Lipovana” a reuşit să se facă apreciat şi cunoscut pe plan local, judeţean, naţional şi chiar internaţional. Dovadă stau premiile cucerite la concursuri prestigioase de gen, cum au fost Premiul Ila Festivalul„Dobroge, mândră grădină”-Mangalia 2011 sau Premiul II la ediţiile 2010 şi 2011 ale Festivalului Autentic Fest organizat de Centrul Cultural Judeţean Arad. De notat căla Festivaluldela Mangaliainstructorul Florin Ursulescu a fost distins cu „Diploma de Onoare” şi „Diploma de Excelenţă” din partea Asociaţiei culturale a scenografilor, coregrafilor şi artiştilor amatori din Constanţa, iar ansamblul a fost invitat să evolueze în cadrul Galei laureaţilor şi în diverse spectacole din staţiunile dela Marea Neagră.De asemenea, ansamblul „Lipovana” s-a bucurat de mare succes în Ungaria, unde a fost invitat în mai multe rânduri.

Un aspect foarte vizibil şi atrăgător în activitatea ansamblului îl reprezintă colaborarea cu diverse televiziuni, locale şi naţionale, care-i solicită pe dansatori pentru filmări. Asta este o nouă confirmare a valorii lor artistice şi a notorietăţii de care se bucură. TV Etno, Favorit, Hora, TVT 89 Timişoara, TV Arad, West TV, TV Info sunt doar câteva din posturile cu care lipovanii noştri colaborează frecvent. De asemenea, putem aminti colaborarea fructuoasă cu muzicanţi renumiţi precum Adi şi Ghiţă Brâncovean, Florin Ionaş-Generalu sau Costi dela Sighet. Iatăcum, doar în trei ani, prin muncă şi talent, tinerii noştri dansatori au dus faima oraşului Lipova peste tot pe unde au umblat, făcându-ne cinste.

Alături de instructorii Valeria Şi Florin Ursulescu, un mare merit în evoluţia ascendentă a acestui frumos ansamblu folcloric o au primarul oraşului Lipova, Marius Florin Jurcă, viceprimarul Viorel Suciu, Consiliul Orăşenesc, care au alocat fonduri pentru nevoile ansamblului, precum şi părinţii membrilor ansamblului şi sponsorii, dintre care amintim SC PL Norris, SC Mara, Costică Miloş, Dan Damian şi alţii. Cu toţii sunt mândri de modul în care se prezintă ansamblul astăzi şi nu vor ezita să acorde sprijinul lor dezinteresat în orice împrejurare.

Ultimul cuvânt al acestui reportaj aparţine primarului Marius Florin Jurcă: „Dragi lipovani, desigur că şi dvs. sunteţi mândri de artiştii noştri, ridicaţi din rândul nostru, al cetăţenilor frumosului oraş Lipova. Nu ezitaţi să vă indrumaţi copiii talentaţi spre dansul popular şi spre muzica populară. Bucuriile vor fi mari atât pentru ei cât şi pentru familiile lor. Valeria şi Florin Ursulescu sunt acolo pentru a-i îndruma cu drag şi pasiune pe drumul greu dar minunat al artei adevărate”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here