Vara asta ți-ai propus să profiți din plin de razele soarelui și să-ți transfoRmi visul cu bronzul perfect în realitate? Soarele îți va colora pielea într-un cafeniu atrăgător, dacă te expui la soare treptat și moderat, cum spun dermatologii.
Stai la plajă dimineața, până la ora 11, și revii după ora 16, când razele nocive ale soarelui nu mai ard, la propriu, pielea.
Mănânci și te bronzezi
Cu două săptămâni înainte de concediu introdu în dietă alimente cu pigmenți care intensifică bronzul.
Legumele și fructele colorate au carotenoide – betacaroten, alfacaroten, luteină, licopen –, antioxidanți care te ajută să te bronzezi unform, fără să stai prea mult la soare.
Betacarotenul, un precursor al vitaminei A, se găsește în caise și morcovi și stimulează producerea de melanină, pigmentul care bronzează. Ferește-te de citrice, pentru că vitamina C inhibă colorarea pielii.
Alege crema cu SPF în funcție de ten
În geanta de plajă pune o cremă cu factor de protecție solară pentru corp și una cu factor de protecție mai ridicat, pentru față. Dermatologii spun că este ideal să luăm produse cu spectru larg de acțiune, care ne protejează de razele UVA și de cele UVB.
Aplică produsul cu cel puțin 20 de minute înainte de a te expune la plajă şi apoi împrospătează pelicula protectoare la fiecare trei-patru ore sau imediat ce ai ieșit din apă.
Dacă ai pielea sensibilă, albă ori cu pistrui și părul este deschis la culoare sau roșcat, folosește în primele zile de plajă creme cu SPF 40 – 50.
Apoi, poți aplica pe corp loțiuni și spray-uri cu SPF 20-30. Indiferent de pigmentul pielii, stai la început câte o jumătate de oră la plajă, după care crești treptat durata de expunere la razele ultraviolete.
Pont! Ai pielea uscată? Loțiunile cu SPF hidratează în timp ce protejează de radiațiile UV. Pe pielea grasă acționează mai bine cremele sau gelurile.
Ce să faci ca să nu te cojeşti
Este foarte important să te hidratezi în zilele caniculare, mai ales atunci când mergi la plajă. Înainte și după expunerea la soare, fă câte un duș cu apă curată, nu din mare, ca să previi cojirea pielii. Folosește un gel de duș hidratant, fără particule abrazive.
Expunerea prelungită la soare usucă pielea, iar aceasta devine un mediu vulnerabil pentru efectele dezastruoase ale radiațiilor ultraviolete. Hidratarea și loțiunile cu SPF protejează pielea de arsuri, de riduri și te ajută să obții bronzul auriu.
Produsele reparatoare reduc roșeața
Poți calma arsurile solare cu produse dermatocosmetice, care au efect răcoritor și repară stratul de piele afectat de soarele puternic.
În plus, aplicate după plajă întârzie îmbătrânirea celulară, îmbunătățesc elasticitatea pielii, reduc roșeața și petele pigmentare.
Caută loțiuni care au în compoziție apă termală, alantoină, D-panthenol (provitamina B5), aloe vera, unt de shea, sâmburi de struguri sau ulei de macadamia. Acestea hidratează intens și hrănesc pielea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here