„Promptitudinea, corectitudinea și transparența caracterizează ESSA Imobiliare”

Interviu cu Iulian Constantin Avram, director de departament în cadrul ESSA Imobiliare, reprezentant de marketing în cadrul departamentului ESSA Ascensoare

Ce experienţă aveți în domeniul imobiliarelor?

Activez în domeniul imobiliar de patru ani și jumătate, în cadrul companiei ESSA Imobiliare. Din momentul deschiderii departamentului de imobiliare, încă din primele zile ale companiei, am fost am fost alături de ESSA și sperăm ca pe viitor să fim mai productivi pe o piață mult mai deschisă.

Care este situația pieței imobiliare în ultimii ani?

Din punctul meu de vedere, strict în Arad, piața imobiliară este într-o perioadă de stagnare. Nu putem spune că este în regres, dar nu avem nici o evoluție foarte precisă. Estimăm ca anul viitor, odată cu deblocarea creditelor oferite tinerilor, piața imobiliară din Arad să aibă de câștigat și vânzările să crească.

Știu că nu vă ocupați doar de Arad, ci aveți o arie mult mai largă. Situația este aceeași în întreaga zonă?

Încercăm, pe cât se poate, să acoperim partea de vest a țării, în special Arad, Timișoara, Oradea, Hunedoara, nu neapărat cu puncte de lucru deschise acolo, ci trimitem oameni din Arad pentru tranzacții imobiliare și în acele județe. Din punctul meu de vedere, incomparabil, Timișoara este vârful părții de vest în ceea ce privește imobiliarele. De asemenea, Oradea are ca număr de tranzacții estimativ cu 30% peste tranzacţiile din Arad. Ca valoare de piață, Aradul este pe locul trei, după Timișoara și Oradea. În imobiliare este foarte greu să vorbești despre o cifră exactă de afaceri, pentru că numărul vânzărilor diferă de la o perioadă la alta, de la o lună la alta. Ocaziile și ofertele pe piață depind de noi și noi de ele. Dacă avem oferte foarte bune putem avea o lună deosebit de rentabilă, iar dacă ceea ce noi punem la vânzare nu este pe placul cumpărătorilor, numărul interesaților este mai mic și implicit numărul tranzacțiilor este mai mic. Astfel, pot trece luni pe profit destul de consistent și luni la o cifră aproape pe zero, raportat venituri-cheltuieli.

În ce perioadă a anului sunt cele mai multe tranzacții?

Vorbind strict de ESSA Imobiliare, primăvara este cea mai bună perioadă de imobiliare. Există și o rațiune în spatele acestei afirmații: toată lumea lasă să treacă iarnă ca din primăvară să își caute o locuință, pentru a avea timp pe tot parcursul anului să o pună la punct, în cazul în care acest lucru este necesar.

Cu ce vine nou ESSA Imobiliare în fața altor agenții?

Cred că ne caracterizează promptitudinea, perseverența, corectitudinea și nu în ultimul rând, transparența. Acestea au fost ideile pe care am deschis, temelia pe care am construit. Am încercat și la nivel de comision, să avem un comision cât mai mic pe piața arădeană sau pe piața de vest. Văzând exact care sunt problemele, încercăm să venim în întâmpinarea clienților cu deschiderea unui nou departament, strict juridic, pentru rezolvarea de litigii imobiliare. Prin dezvoltarea a încă unui departament, ESSA va avea de câștigat în ceea ce privește credibilitatea și atunci numărul colaboratorilor noștri estimăm să fie ascendent. Ca un exemplu, sunt foarte multe persoane care ne spun „aș vinde, dar nu am succesiunea făcută” sau „aș vinde, dar am ipotecă” și alte astfel de situații. Vrem să avem un departament care se ocupă de curățarea actelor. Astfel, cumpărătorii să achiziţioneze în cele mai bune condiții, iar vânzătorii să se despovăreze de incapacitatea de a face transferul de proprietate. Ne vom ocupa de tot ce înseamnă intermedierea în condiții legale, de curățare a actelor. Vrem să ne ocupăm și stric de terenuri, să intermediem obținerea de PUZ-uri, PUD-uri, înscrierea în Cartea Funciară, sigur, cu autorizații legale din partea proprietarilor.

Ce acte are nevoie un proprietar în vederea unei tranzacții imobiliare?

Vorbind strict de actele pentru tranzacții, ele nu sunt foarte multe. Avem nevoie de act de dovedire a proprietăţii, contract de vânzare-cumpărare, autorizație de construcție, în funcţie de caz, extrasul de Carte Funciară, care dovedeşte cota, lipsa de sarcini și faptul că este intabulat proprietarul pe imobilul pe care intenționează să-l vândă, un certificat energetic, care atestă valoarea energetică a imobilului și certificatul fiscal, care atestă că vânzătorul nu are datorii față de stat. Acestea ar fi în mare actele, pe lângă copiile după actul de identitate și eventual certificatul de căsătorie.

Cum sunt prețurile pe piața actuală comparativ cu ultimii ani?

În ultimii ani, piața imobiliară a avut ca vedete de tranzacționare apartamentele cu o cameră și cu două camere. Sigur, fiind cele mai căutate, în cazul lor prețurile au crescut. Dacă în urmă cu doi ani puteam lua la 25.000 euro un apartament cu două camere, este destul de greu la ora actuală să achiziționăm un apartament cu două camere sub suma de 30.000 euro. În ceea ce privește imobilele mai mari, apartamentele cu 3, 4 camere au stagnat legat de preț, sigur în funcţie de zonă, dar casele, vilele, spațiile foarte mari, spații industriale, domenii, conace, pensiuni, prețul lor estimat pe piață este într-un regres continuu din cauza lipsei de investitori sau a lipsei de interesați pentru imobilele mari. Banii cash sunt o problemă tot mai mare pentru români. Vin și cumpărători străini care dețin un capital, însă toată lumea se axează pe spaţii mici pentru că și împrumuturile bancare sunt mai ușor de obținut.

Ca firmă de intermedieri, oferiți atât vânzătorului cât și cumpărătorului, toate documentele.

Transparenţa ne caracterizează. Vânzătorul, în momentul în care dorește o colaborare de intermediere prin ESSA Imobiliare, are obligația de a ne pune la îndemână întreaga documentație necesară pentru a stabili că tranzacția poate să decurgă în condiții optime, strict legale, iar după constatarea făcută de către departamentul de preluare a agenției ESSA, această documentaţie este pusă și la îndemna interesaților. Ne ocupăm de programări notariale, tot ce înseamnă intermediere. Vânzătorul va trebui să aibă bună voința de a se prezenta la notar, iar cumpărătorul banii și pixul. Tot ce înseamnă restul sunt detalii de care ESSA Imobiliare se ocupă 100%.

Sunteți o firmă foarte căutată, atât de către cumpărători, cât și de către vânzători.

Cred că sunt două motive. În primul rând ar fi faptul că facem parte dintr-o companie mare, cu renume. Departamentul de ascensoare este principal în cadrul ESSA Arad, cu o echipă de profesioniști, care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Noi, un departament mai nou apărut în cele ale imobiliarelor, pornind de la imaginea făcută de colegii de la ascensoare, am avut un avantaj de credibilitate pe piața arădeană, dar și piața din Timișoara și Oradea. Al doilea motiv ar fi formarea unei echipe de oameni competenți. Am încercat să strângem lângă noi oameni capabili să ducă o tranzacție în cele mai optime condiții.

Cum este relația cu domnul Cornel Cionca, patronul ESSA Arad?

Domnul Cornel Cionca este un om extraordinar, un profesionist. Îl reprezintă atât de multe încât îmi este greu să încerc să-i fac o caracterizare, însă orice om ar fi onorat să îl aibă ca patron pe domnul Cionca, indiferent de domeniul de activitate. Întreaga colaborare alături de dumnealui și alături de echipa ESSA este pentru mine o onoare, o plăcere.

Știu că ați finalizat studii de teologie. Cum de ați schimbat domeniul de activitate?

Așa a vrut Dumnezeu. Pentru mine, studiile teologice au fost cele mai frumoase momente ale vieții. Am urmat Seminarul Teologic, facultatea și masteratul în teologie, însă cred că nu este momentul de a activa și în cele ale preoției. Este o misiune sacră și complexă și încă nu mă simt pregătit pentru a activa, dar o am în vedere și sunt sigur, că dacă Dumnezeu vrea, voi activa și în acest domeniu. Nu înseamnă că în imobiliare nu am studii ulterioare, dar stric vorbind despre teologie, nu cred că este momentul acum, însă pentru mine a fost o reală plăcere și un câștig studiul teologiei.

Ce studii aveți în domeniul imobiliarelor?

Studii de evaluator, evaluator imobiliar, cursul firesc de agent imobiliar, am efectuat traininguri la București în domeniul afacerilor, psihologia negocierii, tipologiile de negociere etc. Toate acestea le-am acumulat, dar din păcate nu am făcut o facultate în acest domeniu, deși intenţionez să mă înscriu. Fără aceste cursuri nu aș fi putut activa pe piața imobiliară, atât de aglomerată cu oameni foarte competenți.

Cred că sunteți de acord cu faptul că pe toată perioada vieții trebuie să învățăm.

Studiul permanent este o obligație a fiecăruia, cu atât mai mult pentru persoanele care activează în domeniul imobiliar, pe mâna cărora cumpărătorii își pun agoniseala de o viață. Dezvoltarea strict intelectuală are un impact pozitiv în discuția cu clienții și nu numai, pentru că avem colaborări cu investitori, constructori, oameni care activează pe mai multe domenii. Cultura generală din fiecare domeniu, este o obligație.

Știu că sunteți și un bun patriot, iar zilele trecute ați participat la manifestările de la Țebea.

Este un lucru de suflet pentru mine și declar permanent că sunt din Țara lui Iancu, nu din Țara Moților. Nu aș putea lipsi de la aceste manifestări, mai ales că sunt născut la Crișeni. Pentru mine, patriotismul este o prioritate de viață, de existenţă, de trai. Sunt mândru că sunt român și sunt mândru că descendenţii noștri au avut tăria de a forma o Românie, o limbă, o credință, fundamente pe baza cărora inclusiv eu activez. Am fost la Țebea alături de mai multe organizaţii non profit pentru a depune coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu, însă întotdeauna îmi asum trăirea personală. Sigur, și compania ESSA a fost prezentă, prin mine, la Țebea. Niciodată nu vom spune „nu” unui eveniment cu specific istoric. Am reprezentat și Consiliul Județean Hunedoara și am fost alături de delegație, considerând că este un gest elegant să le fiu alături.

Cum vedeți viaţa politică din România?

Mă declar teolog, drept pentru care sunt apolitic, însă mizez pe o clasă politică care să aibă capacitatea de a ridica România și românii pe culmile unde le este firesc să fie. Mizez pe generația politică actuală, nu am un favorit în politică, însă susțin oamenii de bine ai României.

Ce părere aveți despre primarul Aradului, dl. Gheorghe Falcă?

Dl. Gheorghe Falcă este un om extraordinar, un brădean de-al nostru, un om sub conducerea căruia Aradul s-a dezvoltat. Sper ca demersurile și planurile domniei sale să prindă contur cât mai curând, pentru că Aradul are nevoie de un management foarte bun pentru a ține pasul cu dezvoltările urbane ale orașelor învecinate. Avem nevoie de investitori și sigur, piața imobiliară câștigă prin asta. Mizez pe dl. Gheorghe Falcă, fiind un om care şi-a demonstrat calitățile.

Știu că aveți relații foarte bune cu numeroase asociații.

Sprijinim în mod special Asociația „Clubul Elitelor” și Asociația „Învață să fii om”, însă suntem alături de mult mai multe asociații. Nu avem un statut sau o funcţie în cadrul lor, ci încercăm să le susținem pentru bunul lor mers, având ca scop implementarea unor activități caritabile sau cu impact pentru persoanele defavorizate.

Ce mesaj transmiteți tinerilor arădeni?

Îmi este foarte greu să găsesc un singur mesaj și un singur motto pentru tineri, însă cuvântul încredere în forțele proprii cred că este destul de cuprinzător, pentru că încrederea vine și pe baza dezvoltării intelectuale și personale a fiecăruia. Nu aș putea să văd un om complet care merge pe forțele proprii exceptând studiile, dar nici un om pentru care studiile sunt totul, dar nu are încredere în forțele proprii. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here