Salvaţi Copiii România a ajuns miercuri seara la Arad, prin intermediul „Caravanei Primelor 1000 de zile”, parte din programul de conștientizare a importanței alăptării pentru mamă și copil. Caravana constă într-o serie de 10 evenimente educaționale în orașele din România, dedicate proaspeților și viitorilor părinţi.

Printre speakerii prezenți la conferința din Arad s-au numărat prof. dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie, Leahu Ioana-Mihaela, Psiholog şi psihoterapeut în cadrul Centrului de Consiliere pentru Părinţi al Organizaţiei Salvaţi Copiii Filiala Timişoara și Gianina Romanescu, Asistent Medical generalist, Educator Perinatal SAMAS Certificat, Trainer Babywearing. Aceștia au abordat subiectul alăptării din toate perspectivele: importanța nutriției pentru mamă și copil, beneficiile alăptării pentru mamă și copil sau drepturile mamei care alăptează.

Genele pe care le moștenim la concepție depind de fondul genetic provenit de la mamă și tată, dar modul de dezvoltare al unui individ este influențat puternic de contextul din perioada perinatală. Nutriția și îngrijirile oferite în această perioadă sunt esențiale pentru creșterea, dezvoltarea și performanțele mentale ale viitorului adult. De aceea strategiile țintite pentru a îmbunătăți alimentația mamei și a copilului vor revitaliza starea de sănătate pentru generațiile următoare” – Prof. dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie.

Nutriţia în primele 1000 de zile reprezintă cheia sănătăţii pentru întreaga viaţă. Alăptarea este extrem de importantă și de benefică: Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni și continuarea alăptării până la vârsta de doi ani. Din păcate, în România, doar 12,6% dintre mame își alăptează exclusiv bebelușii în prima jumătate de an de viață. Durata medie a alăptării exclusive este de doar două luni și jumătate (studiul IOMC 2011). Conform aceluiaşi studiu, doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruite privind alăptarea exclusivă.

„Caravana Primelor 1000 de zile” va ajunge în următoarele orașe din România: Brașov (4 octombrie), Târgu Mureș (5 octombrie), Sibiu (6 octombrie), Constanța (11 octombrie), Cluj (13 octombrie), Iași (18 octombrie) și Craiova (20 octombrie). Caravana este realizată cu sprijinul partenerilor: Nutricia – Early Life Nutrition Foundation, Societatea Naţională de Medicină a Familiei, Societatea Romana de Pediatrie și Programul SAMAS – Sănătate pentru mame şi sugari.

Ne dorim ca toți părinții din România să afle că alăptarea este extrem de importantă. Prin intermediul caravanei, sperăm să creștem rata alăptării exclusive în România, oferind suport psihologic adecvat, informaţii medicale și sfaturi de la specialişti. Primele 1000 de zile sunt esențiale pentru sănătatea copilului și vrem ca acest lucru să fie cunoscut de toți viitorii părinți” – Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

România este în continuare clasificată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept ţară cu risc înalt în ceea ce priveşte indicatorii de sănătate, conform datelor furnizate de raportul PERISTAT 2010. Acelaşi studiu atrage atenţia asupra mortalităţii infantile, ţara noastră aflându-se pe primul loc în Europa, cu valori duble faţă de media europeană.

Din 2010, Salvaţi Copiii România a iniţiat proiectul „Fiecare Copil Contează”, parte a campaniei mondiale Every One, care urmăreşte reducerea mortalităţii infantile şi în rândul copiilor cu vârsta de până la 5 ani. În perioada 2010-2016 au fost derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor copiilor printr-o componentă majoră de informare şi educare, dar și prin suport nutrițional și sanitar pentru 22.000 de beneficiari (copii cu vârste între 0-5 ani, gravide și mame tinere), din 31 de comunități rurale din județele Botoșani, Brașov, Caraș-Severin, Dâmbovița, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Vrancea.

Prin proiectul Fiecare Copil Contează, organizaţia Salvaţi Copiii a reuşit până în prezent să doteze 58 de maternităţi cu incubatoare, mese de resuscitare şi aparate de ventilaţie. În 2016, Salvaţi Copiii România îşi propune dotarea a 29 de maternităţi și secţii de nou-născuţi din întreaga ţară.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here