Ministrul Culturii, Corina Șuteu, afirmă că mobilizarea celor care au donat pentru achiziționarea operei “Cumințenia Pământului” de Constantin Brâncuși a fost una “fără precedent”.

“Mulțumesc celor peste 100.000 de donatori! Suntem extrem de onorați că atât de multe persoane și companii au făcut demersuri pentru a păstra în circuitul muzeal național “Cumințenia Pământului”. A fost o mobilizare fără precedent la nivel autohton și am reușit să strângem peste 1 milion de euro în doar 4 luni de campanie. Ne dorim ca această sculptură să fie accesibilă tuturor românilor, mai avem o lună la dispoziție până când trebuie să achiziționăm lucrarea lui Constantin Brâncuși, iar, în acest interval, analizăm toate variantele posibile. Vom reveni în cel mai scurt timp cu planul de acțiune”, a scris Șuteu, vineri, pe Facebook.

Tot vineri, și premierul Dacian Cioloș le-a mulțumit celor care au donat și, în plus, a anunțat că ia în calcul prelungirea perioadei de subscripție.

“Având în vedere numărul impresionant de donații din ultimele zile, luăm în considerare prelungirea perioadei de subscripție. Mai mult decât recuperarea unei opere a patrimoniului cultural național, această campanie este despre asumarea individuală a unor valori naționale, despre unitatea și solidaritatea noastră ca popor în jurul acestora”, a scris Cioloș pe rețeaua de socializare.

Potrivit GMP PR, subscripția publică a reușit să adune până în prezent 1.163.032 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziție: 201.704 de euro pe site-ul campaniei www.brancusiealmeu.ro, 67.526 de euro prin intermediul eMag.ro, 748.350 de euro prin transfer bancar în conturile Ministerului Culturii și 145.452 de euro prin SMS.

Până vineri, peste 100.000 de donatori, persoane fizice și juridice, s-au implicat în subscripția publică pentru “Cumințenia Pământului”, iar 11.500 de vizitatori au văzut sculptura lui Constantin Brâncuși la Muzeul Băncii Naționale a României, unde poate fi văzută, gratuit, de luni până vineri, între orele 10,00 — 18,00, cu programare prealabilă.

Campania de colectă națională “Brâncuși e al meu” are ca țintă strângerea sumei de 6 milioane de euro din donații publice până la sfârșitul lunii septembrie. Acestei sume i se adaugă 5 milioane de euro alocați de Guvern, pentru ca opera lui Brâncuși să intre în proprietatea statului, după achiziționarea de la proprietarii săi actuali.

AGERPRES/(AS — autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here