Localitatea Uzdin, această poartă de vest a românilor, este un fenomen cultural național al românilor din Serbia. De ani de zile aici, aceste vrednici suflete creează adevărate diamante, bijuterii de mare preț ale sufletului românului.

Dragostea pentru cultură și viața de obște au făcut din această localitate un templu sacru românesc unde la un loc de cinste se află fenomenul numit “Școala de pictură naivă din Uzdin”.

Este vorba de o simplă mișcare culturală pornită în urmă cu 4 decenii de un grup de tinere ţărănci care pictează pe pânză în ulei gândurile și visurile lor la îndemnul profesorului de desen Adam Doclean.

Ele au expus frumosul în culorile inimii împătimite de doruri în marile galerii ale lumii, la New York, Tokio, Roma, Viena, Paris, Madrid, Barcelona și sunt Maria Bălan, Florica Puia, Mărioara Motojorescu, Florica Cheț, Anuica Măran, Sofia Ionescu, Ileana Oalge.

Bărbații sunt reprezentații  de Adam Mezin și Trifu Șodean, Daniel.

În realizarea acestei monografii audio – video echipa de filmare a postului de televiziune Goldiș TV a colaborat foarte bine cu președintele Societății Literar Artistică Tibiscus, poetul Vasile Barbu, care împreună cu Ioța Bulic, Daniel, Ionel Zăpădat ne-au fost alături în permanență la fiecare secventă a filmului.

Monografia audio – video pledează pentru menținerea și promovarea tezaurului folcloric atât de bine zugravit în tablourile viu colorate ale pictorilor din Uzdin.

Premiera va avea loc în 17 noiembrie la Casa Românească din Uzdin.

Echipa de filmare a postului GoldișTV – online  ( Angela Jireghie- scenarist; Virgiliu Jireghie – regizor; Reinhold Markert și Virgilia Markert – directori de imagine; Virgilia Markert – editor de imagine; Marius Zbranca – web designer) la 1 XII  2016 împlineşte 10 ani de activitate, în care a realizat pe lângă ştiri, reportaje, talk-showuri și un număr de 25 de filme documentare din care amintim Pizzărăi de la Secasi, Ciuralexa, Fetele de la Zimbru, Valea Crisului Alb, Grădina botanică de la Macea, Canalul Morilor,,Praga orasul de aur, Regata imperiala de la Veneţia, Remember TVA, Noi romanii din Bekescsaba, Vasile Goldiș și Marea Unire, Aradul – capitala Marii Uniri, Compozitorul Emil Monţia.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here