Liderul PSD, Liviu Dragnea, își face iluzia că poate fi magician. A încercat în campania electorală și i-a mers. De ce i-a mers? Pentru că românii sunt atât de săraci că și un pumn de mălai li se pare o mană cerească. Și i-a ținut domnului Dragnea fenta cu promisiunile și pentru că adversarii au fost pe nicăieri.

Nici nu a început bine guvernarea că L. Dragnea încearcă din nou să fenteze populația. Și vine la interval cu gaura. Cică în bugetul pe 2016 ar fi o gaură de 10 miliarde de lei. Și ne explică și cum a apărut gaura: cică a fost prognozată o sumă în buget și nu s-a realizat suma prognozată. Așa că, dacă nu vor fi bani pentru promisiunile din campania electorală, de vină este guvernul Cioloș. Fostul premier le-a explicat că banii au fost folosiți pentru plata arieratelor și că guvernul său a lăsat țara fără nicio datorie. Așa că nu ține magia lui Dragnea cu gaura din buget. Mai mult, ministrul de finanțe al actualului guvern a spus că nu este vorba despre nicio gaură.

            În altă ordine de idei, în orice țară din lume, prognoza e una și realizarea e alta. Se poate realiza mai mult, mai puțin sau cât s-a prognozat. De fapt, însuși termenul de prognoză înseamnă o estimare a ceea ce s-ar putea întâmpla, în orice domeniu, nu doar în economie. Așa că nu merge cu hocus pocus preparatus, uite gaura, nu e gaura! Oricât de naivi ar fi destui dintre români, minciuna are picioare scurte și ulciorul nu merge tot timpul la fântână.

            O gaură mare există totuși în politica românească. Ea se află în tabăra opoziției, în speță la liberali. Fără lideri, fără o viziune cât de cât realistă, fără programe, fără luptători devotați pe baricadele politice, liberalii au dovedit o impotență greu de imaginat. La nivel național, nu există niciun lider care să rupă gura națiunii. Alina Gorghiu a fost de la penibil spre inexistent. Alții n-au fost cu nimic mai buni. S-a recurs la Cioloș, dar acesta n-a fost nici el mai bun pentru că n-a știut ce vrea. Populația a văzut la liberali o lipsă de determinare greu de înțeles. În consecință, PSD a defilat pur și simplu în campanie fără să se agite prea mult, cu excepția promisiunilor.

            La liberali, degringolada e pe toată linia. La nivelul județului Arad, bunăoară, nu e mai bine decât în plan național. Gh. Falcă, după ce ”a rupt lanțurile”, a dispărut în ceață, se ascunde prin diverse găuri de șarpe, pretextând o boală apărută în campania electorală. Boala este, de fapt, impotența și neștiința conducerii partidului. Vai de turma fără păstor! Și, totuși, în mediul liberal se vorbește despre revenirea unui lider sub conducerea căruia politica de dreapta a avut succese în Arad. Ar fi o soluție cu care se pare că sunt de acord tot mai mulți liberali. Cred că Gh. Falcă și-a trăit traiul și și-a mâncat mălaiul la Arad. Nu intru-n detalii, semnalez doar că în rândurile liberalilor sunt mișcări care pot genera îndepărtarea lui Gh. Falcă și aducerea în fruntea partidului a unui om de echilibru și de dialog. Stilul dictatorial îi stă bine lui Dragnea, eventual. Și vreau să cred că-n Ardeal nu ține figura cu dictatura.

            Trebuie să remarc noua atitudine a PSD Arad. Liderii arădeni, probabil îndemnați de senatorul Mihai Fifor ies la interval cu ideea colaborării dintre putere și opoziție în plan local. Ideea este de bun augur, cu o condiție: la realizarea unor proiecte să pună umărul și opoziția locală. Aș da un singur exemplu: pasajele. Parlamentarii pesediști, dacă au sânge-n instalație pot să facă lobby la București, la Ministerul Transporturilor, în vederea alocării unor fonduri pentru finalizarea pasajelor. Se zicea că Mihai Fifor va fi ministru al Transporturilor. De ce nu a fost numit? Din informațiile pe care le am, doar el este vinovat că nu a fost numit. Nu s-a adaptat la stilul Dragnea. Asta nu înseamnă că nu poate interveni pentru a se rezolva, după lupte seculare, problema pasajelor. Astfel, s-ar mai rezolva o gaură veche de câțiva ani. Cu condiția să vrea și teleormăneanul Dragnea.

            Adevărul este că președintele PSD a adus pe tapet un cuvânt care definește multe realități în România. Pentru că găuri există, nu doar în economie, ci și în politică, în învățămmânt, în sistemul sanitar, în transporturi și lista poate continua.

            Nu știu prin ce magie s-ar putea astupa găurile în România. Ar exista un răspuns: cuvântul magic este munca. Un cuvânt pe care, din păcate, nu-l agreează prea mulți în România.

            Trucul cu gaura nu va fi ultimul pe care, în lipsă de bani, îl va arunca pe piață Liviu Dragnea. Omul e șiret și la români ține cu șiretenia și, dacă ține, de ce să n-o servească populației?

            Liviu Dragnea va mai inventa pe parcursul guvernării niște găuri ca să scuze neputința împlinirii promisiunilor. Și de ce n-ar inventa dacă găsește fraieri care să-l creadă?

 

Ioan Iercan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here