Istoria tratează evenimentele la o altă scară decât le tratează mintea umană. Pentru istorie, un secol nu înseamnă mai nimic. Pentru om, un secol este mai mult decât o viață de om, deci nu poate fi perceput într-o viață. Noi, oamenii, ne raportăm la ani și la decenii. Acestea sunt pe măsura noastră.

            Cei 27 de ani care au trecut de la revoluție înseamnă mult. În 27 de ani se întâmplă multe evenimente care marchează viața omului. În decembrie 89 a fost o revoluție. Oamenii au avut mari așteptări și au dorit schimbarea. O schimbare fundamentală pentru scurta lor viață. Nu prea s-a întâmplat schimbarea. Comunismul a fost reșapat și a continuat într-o formă mai subtilă, mai ales în privința mentalității, asortat cu ”capitalismul de cumetrie”. Pentru cetățeanul obișnuit nu s-a schimbat mare lucru.

            În 1996, odată cu Convenția Democrată, s-a încercat din nou schimbarea. Guvernarea CDR a fost o dezamăgire pentru mulți. Sistemul s-a ținut tare și a învins, fapt recunoscut de președintele Constantinescu, care a rostit celebra propoziție: ”m-a învins sistemul”.

            În 2004, câștigă alianța Dreptate și Adevăr. Altă dezamăgire pentru români, pentru că, după nici doi ani de la alegeri, alianța s-a rupt. Cert este că românii au sperat în schimbare doar atunci când partidele de dreapta au ajuns la putere. Numai că problema schimbării este legată de mentalitate, aceasta fiind determinată de educație, iar societatea românească nu a promovat o educație bazată pe valori și principii. Societatea românească a promovat verbul a te descurca cu variantele la mica ciupeală sau la marea ciupeală. Poporul s-a repliat pe această idee și societatea a rămas fără principii și fără valori. În fruntea statului au fost promovate nulități și nu oameni cu principii și valori în traistă. Cu nulitățile, țara nu avea nicio șansă de progres și de schimbare.

            Și totuși, în România n-au dispărut cei care încă mai speră la o nouă resetare a societății românești. Evenimentul Colectiv a generat o deșteptare a românilor, care au cerut din nou schimbare. A căzut guvernarea de stânga a lui V. Ponta, dar în locul ei a venit un guvern care nu avea nicio șansă să producă schimbarea dorită. Guvernul nu avea legitimitatea alegerilor și nici un parlament care să îi susțină proiectele. A fost, una peste alta, un guvern rezonabil, dar nu a adus schimbarea așteptată. Nu avea cum să o aducă.

            Alegerile din 11 decembrie au fost câștigate tot de stânga. Rezultatul a fost determinat de sărăcia românilor, amăgiți cu promisiuni mari, dar și de inexistența unei drepte capabile să lupte cu PSD-ul.

            După o lună de la alegeri, PSD și ALDE și-au dat arama pe față. Într-o țară unde corupția și hoția sunt endemice, cele două partide au vrut să-i protejeze pe hoți și pe corupți. Inițiatorul Ordonanței 13 a fost indiscutabil Liviu Dragnea care, venit din SUA, a făcut pe niznaiul, el usturoi n-a mâncat și gura nu-i miroase. Ce-i drept nu-i miroase, îi pute! Toată lumea știe că fără el nimeni nu face nicio mișcare în partid și guvern.

            Precum cu evenimentul de la Colectiv, Ordonanța 13 a fost ocazia, nu cauza ieșirii în stradă a sute de mii de oameni. Adevărata cauză este dorința de schimbare fundamentală a societății românești. Oamenii au ieșit în stradă de bună voie și nesiliți de nimeni, nu i-a manipulat nici Iohannis, nici nimeni altcineva. Eventual, i-a manipulat propria voință și dorința de a schimba țara.

            Apropo de istorie. A trebuit să treacă 27 de ani pentru ca mentalitatea de tip comunist să se schimbe într-o mentalitate în care libertatea, adevărul, competența și cinstea să fie preponderente. Mă îndoiesc că, de aici înainte, societatea românească va mai putea fi manipulată și redusă la tăcere de către clasa politică. O clasă politică depășită de vremuri, coruptă și neperformantă. Singura performanță a clasei politice a fost în promovarea propriilor interese, iar populația nu mai este de acord cu această stare de lucruri. Majoritatea românilor vrea altceva. Românii vor o clasă politică pentru care țara să fie în frunte și nu buzunarul politrucilor. Oamenii vor o Românie nouă, dar aceasta nu este posibilă decât cu oameni noi. Actuala clasă politică, cu unele excepții, nu poate construi o Românie democratică, performantă și cu un nivel de trai acceptabil, iar aceasta presupune apariția curajului și a implicării din partea celor care astăzi sunt în stradă.

            Țara nu duce lipsă de valori, dar aceste valori trebuie să se implice în mod hotărât și cu curajul de a schimba din temelie fața societății românești. Fără determinare, curaj și implicare vom rămâne mereu la cheremul lui Dragnea și Tăriceanu.

            Poate că niciodată în istorie imnul național al românilor nu a fost mai actual. Românii se află la răscruce de istorie.

            Lucrurile nu se vor schimba peste noapte. De aceea întreb: vor avea românii determinarea, curajul și consecvența să-și schimbe istoria?

 

Ioan Iercan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here