Panem et circenses. O practică veche cu care stăpânitorii lumii linișteau mulțimile pentru a avea ei înșiși liniște. Sintagma vine de la romani, dar romanii nu au fost singurii care au practicat stratagema. De-a lungul istoriei s-au folosit diverse mijloace pentru a abate atenția mulțimilor de la problemele cu care se confrunta societatea. Panem et circenses a fost unul dintre aceste mijloace.

            Astăzi, stratagema pâine și circ e mult mai intens folosită de către stăpânii lumii, mijloacele fiind mult mai diverse, mai sofisticate și mai eficiente. Mulțimile sunt ținute la respect cu tot felul de mijloace moderne, mult mai ușor de pus în practică.

            Cum stăm cu pâinea? Progresele tehnice au dus la producții agricole tot mai mari și, într-o țară cât de cât civilizată, pâinea nu mai este o problemă și ea poate fi împărțită și celor săraci. Pentru a-i liniști, dar și pentru a le obține voturile și, în urma voturilor, pentru a ajunge la putere. Toate promisiunile pe care le-a făcut PSD în campania electorală, pentru a da doar un exemplu, pot fi trecute la capitolul panem. Și voturile au venit și, odată cu ele, a venit și puterea. Nu discut acum despre consecințele pe care pâinea primită în dar le va avea asupra economiei românești.

            Circul, a doua componentă a sintagmei, este chiar mai la îndemână decât pâinea. Ce altceva decât circ sunt posturile de televiziune unde tot felul de showmeni se războiesc între ei pentru a manipula mulțimile? Fiecare segment de populație își are în televiziune circul propriu. Copiii au divertismentul pe măsura vârstei lor, tinerii au entertainment-ul care le agită mințile și adrenalina, iar cei mai vârstnici au show-urile politice care dezbat, chipurile, problemele țării. Practic, aceste show-uri sunt apă de ploaie, pentru că acolo se discută probleme minore, în speță certuri politice, cancanuri, nimicuri și totul este o pierdere de vreme pentru cei care urmăresc aceste emisiuni.

            Și totuși există o categorie de populație care nu agreează aceste show-uri de televiziune, o categorie care vede dincolo de nimicurile și manipulările care se încearcă prin circul de la televiziune. Această categorie este cea care a ieșit în stradă și nu se lasă manipulată de minciunile mult prea străvezii ale puterii.

            Oare s-a deșteptat românul din somnul cel de moarte și încearcă să găsească o altă cale pentru devenirea acestei țări? Oare vor fi destui cei care vor ignora panem et circenses și vor căuta drumul pentru a stabili o direcție corectă pentru viitorul României?

            Un lucru este sigur: panem et circenses nu mai prinde la toată lumea. Populismul, un fenomen foarte răspândit pe mapamond – iar România nu face excepție – nu îi afectează pe toți locuitorii planetei. Dincolo de pâine și circ există o conștiință a lumii care nu se lasă manipulată, o conștiință care încearcă să trezească lumea la realitate.

            Din nefericire, există un obstacol greu de trecut. Atât timp cât numărul este cel care dictează puterea, acea parte cu conștiință din rândul populației se vede în minoritate. Iar în democrație, minoritatea nu are câștig de cauză.

            Problema cea mare este cum pot fi aduse mulțimile – citește numărul – de partea cea bună a baricadei? Cum pot fi extrase mulțimile de la panem et circenses?

            Răspunsul este unul singur: educația. De la educație pornesc atât lucrurile bune, cât și cele rele. În funcție de educație, mulțimile vor fi de partea progresului sau de partea băltirii în panem et circenses. Oamenii la care funcționează conștiința trebuie să găsească mijloace eficiente pentru a atrage de partea lor mulțimile. În timp, mulțimile vor vedea că nu panem et circenses este soluția pentru o societate mai bună.

            Jean Jacques Rousseau spunea: ”înapoi la natură”. Eu afirm fără nicio reținere: ”înapoi la educație”!

 

Ioan Iercan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here