1. În data de 31 martie 2017, la Colegiul Csiky Gergely din Arad, a avut loc ședința de instruire a  președinților Comisiilor de organizare și administrare a Evaluării Naționale la clasele a II-a, aIV-a și a VI-adin unitățile de învățământ. Aceasta va avea loc, conform calendarului Anexa la OMENCȘ nr. 5.074, în perioada 10.04.2017-11.05. 2017. Probele vor începe cu evaluarea elevilor de clasa a II-a în data de 10  aprilie. Scopul acestor evaluări naționale  este de remediere școlară (la cl. a II-a și a VI-a) și de diagnoză a sistemului de învățământ (la cl. a IV-a).
  2. 2.       Inspecție de specialitate la disciplinele tehnologice: În conformitate cu Programul Direcției Generale Evaluare și Monitorizare Învățământ Preuniversitar de inspecție și monitorizare a unităților de învățământ pentru anul școlar 2016-2017, în perioada 27-30 martie 2017 s-a desfășurat o inspecție de specialitate pe discipline de învățământ profesional și tehnic în 5 unități școlare din municipiul și județul Arad: Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări ”Caius Iacob” Arad; Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară Arad; Școala Gimnazială ”Ștefan Augustin Doinaș” Caporal Alexa; Liceul Tehnologic Beliu; Liceul ”Sever Bocu” Lipova. Inspecția a fost efectuată de un inspector școlar general din cadrul Ministerului Educației Naționale și inspectorul școlar pentru învățământ profesional și tehnic din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Arad. Au fost efectuate activități de asistență la lecții, verificarea documentelor școlare și consilierea cadrelor didactice din aria curriculară Tehnologii.
  3. „Ghiocelul de Argint” – festivalul internaţional de muzică şi dans, aflat la cea de-a 24 ediţie, este o activitate inclusă în Calendarul  Naţional al Activităţilor Educative 2017, avizat şi finanţat de M.E.N. Festivalul s-a desfăşurat în perioada30.03.- 01.04 2017  în două locaţii. Secţiunea de dans s-a desfăşurat în sala mare a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici” Arad, iar secţiunea de muzică/canto s-a organizat în sala festivă a Colegiului de Arte ,,Sabin Drăgoi” Arad. La ediţia din acest an au participat echipe/concurenţi din 18 judeţe şi din şase ţări: Serbia, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova, Macedonia, Ucraina. S-au înregistrat peste 800 de participanţi. Palatul Copiilor Arad a obţinut în total 20 de premii la secţiunile dans sportiv, dans modern şi canto. Festivalul este organizat de Palatul Copiilor Arad, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad și Ministerului Educaţiei Naţionale.
  4. În perioada 31 martie 2017 – 02 aprilie 2017 s-a desfăşurat la Colegiul Naţional “Moise Nicoară” Arad, cea de-a XXXI-a ediţie a Concursului Interjudeţean de Matematică Memorialul “Traian Lalescu” . În fiecare an, după desfăşurarea olimpiadei de matematică, etapa judeţeană, în memoria marelui matematician Traian Lalescu, Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universitatăţii de Vest Timişoara patronează Concursul Interjudeţean de Matematică Memorialul “Traian Lalescu” cu participarea judeţelor din zona de vest a ţării. Concursul Interjudeţean de Matematică Memorialul “Traian Lalescu” reuneşte cei mai buni elevi la disciplina matematică din judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.
  5. 5.       Festivalul științei, aflat laediţia a X-a va avea loc în cadrul mai larg al proiectului cuprins  în CAER ,,Știința pentru toți” în perioada 4-6 aprilie. Dintre activităţi menţionăm: concursulde experimente de fizică și chimie ,,Cel mai bun experimentator” cu participarea  Liceului Național Informatică, Colegiului Preparandia “ ‘D.Țichindeal”,  Colegiului  Naţional ,,Elena Ghiba Birta”  şi a Colegiului Naţional ,,Vasile Goldiș”. În data de 5 aprilie la Lunca Mureşului unităţile de învăţământ vor face o prezentare de proiecte pe ştiinţe. Ziua de 6 aprilie marchează Festivalul Ştiinţei, eveniment care va avea loc la Colegiul Naţional Preparandia Dimitrie Ţichindeal. Vor fi prezente 27 de şcoli arădene alături de reprezentanţi ai Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, ai Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”  din Arad şi ai Universităţii de Vest din Timişoara. Scopul acestui eveniment este de a prezenta  experimente științifice atractive pentru elevi, menite să le trezească interesul pentru știință.
  6. Examenul pentru definitivare în învățământ 2017: În perioada 01-10.04 2017 are loc completarea dosarelor candidaților la Examenul național de definitivare în învățământ 2017. În județul Arad sunt înscriși 162 de candidați. Pentru a veni în sprijinul candidaților Inspectoratul Școlar Județean Arad împreună cu Casa Corpului Didactic Alexandru Gavra Arad a organizat în luna martie cursuri de pregătire în specialitate și didactica specialității.Examenul va avea loc în data de 20 aprilie 2017.

 

Purtător de cuvânt al ISJ Arad,

Inspector școlar Laura NĂDĂBAN