Manualul de sport pentru clasa a V-a le va explica elevilor cum se stă în coloană, cum să execute o răsucire pe loc sau care sunt părţile corpului şi cum să stea corect în bancă. De asemenea, copiii vor învăţa la ce comenzi date de profesor trebuie să răspundă, dar şi care sunt punctele cardinale.

Îndelung dezbătut, manualul de Educaţie Fizică şi Sport a ajuns în cele mai multe şcoli din ţară, în trei variante alternative, ceea ce înseamnă că trei edituri au câştigat licitaţia pentru tipărirea lui. Încărcat cu imagini şi viu colorat, manualul îşi propune să îi înveţe pe elevi lucruri elementare, pe care,oricum, orice profesor le predă la ora de educaţie fizică şi sport.

În deschiderea manualului, există o scurtă descrie a acestuia şi a disciplinei educaţie fizică şi sport.

Manualul este împărţit în cinci capitole: 1) Activităţile de educaţie fizică-Activităţi de Sănătate, 2)Să exersăm împreună! 3) Corpul uman şi mişcarea, 4)Armonie corporală, 5)Discipline sportive. Iar la sfârşitul manualului, există şi o evaluare finală cu cerinţe şi întrebări pe care elevul trebuie să le rezolve în scris, pe caiet.

Concret, manualul îi învaţă pe elevi cum să stea încolonaţi, în linie pe un rând, pe două rânduri, în formaţie de gimnastică, în cerc sau în semicerc.

“Când se practică exerciţii fizice în grup, organizarea copiilor în diferite formaţii contribuie la utilizarea optimă a sălii sau a terenului de sport, la folosirea cât mai eficientă a timpului destinat practicării exerciţiilor fizice, dar şi la prevenirea accidentărilor. În aceste condiţii, activitatea devine accesibilă, interesantă şi sigură pentru toţi copiii”, explică manualul în cel de al doilea capitol.

Capitolul al treilea le vorbeşte copiilor despre corpului uman şi despre mişcare. Prin fotografii şi desene, li se explică elevilor care sunt părţile corpului, care sunt organele interne, dar şi ce este efortul fizic.

Manualul îi învaţă pe elevi şi care ar trebui să fie poziţia corectă a corpului în bancă.

Ultimul capitol tratează mai multe discipline sportive cum ar fi: atletism, gimnastică, sport aerobic, gimnastică ritmică, dans sportiv, baschet, badminton, fotbal, handbal, korfball, rugby-tag, volei, tenis de masă torbal, dar şi trânta, oina sau sportul minţii, şahul.

Manualul de educaţie fizică şi sport va ajunge pentru prima dată pe băncile şcolilor din România, la deputul anului şcolar pe 11 septembrie, în timp ce manualele importante ca limba româna sau matematica vor ajunge cu o întârziere de cel puţin două luni de zile.

Din cele 25 de discipline cuprinse de planul-cadru pentru clasa a V-a, doar şapte au primit aprobare, printre care şi educaţie fizică şi sport, restul de 18 fiind contestate, în urma licitaţie, de către edituri.

Potrivit ministerului Educaţiei, manualele de educaţie fizică şi sport au costat aproximativ 1,5 milioane de lei.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here