Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, s-a întâlnit joi, 31 august 2017, cu ministrul pentru pregătirea Președinției Bulgare a Consiliului Uniunii Europene, Lilyana Pavlova Nikolova.

Vizita la București a oficialului bulgar are loc în contextul pregătirii preluării de către Bulgaria a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2018 și al pregătirii ședinței comune de guvern de la Varna din 3 octombrie.

Cei doi oficiali au reafirmat necesitatea relansării proiectului european și dorința ca România și Bulgaria să conlucreze mai strâns pentru a aduce în comun o contribuție de substanță la dezbaterea europeană pe această temă, având în vedere faptul că cele două state vecine au poziții similare pe dosare precum Politica de Coeziune, Politica Agricolă Comună sau viitorul Cadru Financiar Multianual.

„Exercitarea de către cele două state, la interval de un an, a Președinției, Bulgaria în primul semestru al anului 2018, noi în prima jumătate din 2019, este o oportunitate deosebită şi am discutat, astfel, despre necesitatea întăririi dialogului în ceea ce privește afacerile europene. Vom contribui activ, alături de Bulgaria, la discuțiile privind viitorul Europei. Suntem hotărâți să acționăm alături de statele membre care susțin revigorarea și consolidarea proiectului european. Împreună susținem o Uniune puternică, apropiată de cetățeni, care asigură securitatea şi prosperitatea cetățenilor săi“, a subliniat ministrul delegat.

În cadrul discuțiilor, oficialul român s-a mai referit la prioritățile mandatului său ca ministru delegat pentru Afaceri Europene, evidențiind inițiativele de eficientizare a mecanismelor de coordonare la nivelul administrației publice în domeniul afacerilor europene, exprimându-și totodată interesul pentru un schimb de bune practici. De asemenea, în cadrul întrevederii, alte teme de dialog au mai fost procesul Brexit, Agenda socială a Europei, Migrație, Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, Extindere și Balcanii de Vest, respectiv Vecinătatea Estică.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here