Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat, la cea de-a șasea ediție a Bucharest Forum, eveniment organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of United States. Ediția din acest an a Bucharest Forum este axată pe tema „Centru și periferie – depășirea diviziunilor” şi propune spre dezbatere impactul acestor concepte la nivel politic, economic, financiar și societal, atât în contextul evoluțiilor recente din Uniunea Europeană, cât și în plan global.

În discursul de deschidere a evenimentului, ministrul român al afacerilor externe a plasat dihotomia „centru-periferie” în contextul actualei reflecții privind viitorul Uniunii Europene și a pledat pentru depășirea clișeelor  antagonice care domină dezbaterile privind reformarea și consolidarea proiectului european: „nucleu/periferie”, „federalism/interguvernamentalism”, „mai multă/mai puțină Europă”, „Est/Vest”, „Nord/Sud”, „vechea/noua Europă”.

A arătat că ambițiile liderilor europeni trebuie să se îndrepte către o „Europă mai bună”, care să recâștige încrederea cetățenilor săi și să răspundă viziunii și intereselor consensuale ale statelor membre. A evidențiat că procesul de reafirmare a unei Uniuni unitare și coezive trebuie să aibă la bază o agendă pozitivă, ambițioasă, dar în acelaşi timp pragmatică și realistă, orientată spre obținerea de rezultate concrete și solid ancorată în valorile și principiile fundamentale ale UE.

Ministrul Teodor Meleșcanu a propus un exercițiu de reflecție bazat pe înlocuirea conceptelor dihotomice „centru-periferie” prin explorarea unor alternative care să încadreze diferite actualele dezbateri privind evoluția proiectului UE. „Poate este momentul să ne gândim la o Europă clădită pe modelul actualului sistem global inter-polar: ca o rețea sau o construcție flexibilă de rețele de centre puternic interconectate (…) Europa ca o sumă de rețele unde punctele de pe hartă sunt unite printr-un flux reciproc de idei, informații, schimburi comerciale. Un astfel de continent al reţelelor – fără nucleu și periferii – își poate proiecta puterea transformatoare atât în interiorul societăților sale, cât și în afara granițelor, a spus șeful diplomației române.

Ministrul a mai evidențiat rolul crucial al noului motor franco-german pentru avansarea întregului bloc comunitar, punctând totodată importanța păstrării caracterului deschis al viitoarelor inițiative de reformare promovate de Paris și Berlin, precum și necesitatea antrenării majorității statelor membre de pe axele Nord-Sud, Est-Vest în dinamica relansării proiectului european. În final, ministrul a reafirmat angajamentul României de a contribui la relansarea proiectului european, inseparabil de viitorul României.

The Bucharest Forum este o inițiativă a Institutului Aspen România, susținută de German Marshall Fund of US şi de Ministerul Afacerilor Externe, alături de alte ministere şi instituţii centrale. Evenimentul, ajuns în acest an la a șasea ediție, s-a impus progresiv ca o reuniune anuală destinată schimbului de evaluări strategice pe teme de actualitate, între reprezentanți de marcă ai mediilor transatlantice (oficiali guvernamentali, inter-guvernamentali, analiști, cercetători și membri ai unor organizații non-guvernamentale active în domeniu). În acest an, în premieră, Bucharest Forum a inclus o componentă de dezbateri între tineri lideri şi viitori lideri din România, din regiunile învecinate şi din comunitatea transatlantică, în sens larg.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here