Plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, a dezbătut raportul legislativului european în vederea celui de-al V-lea Summit al Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles, pe 24 noiembrie 2017. În acest context și în prezența Ministrului adjunct pentru Afaceri Europene din partea Estoniei, Matti Maasikas și a Comisarului European pentru Comerț, Cecilia Malmström, eurodeputatul PSD Victor Boștinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a reiterat importanța consolidării asocierii politice și a integrării economice dintre UE și țările partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Aș dori să încep prin a sublinia importanța unui Parteneriat Estic eficient și strategic pentru securitatea și stabilitatea nu numai a partenerilor noștri, ci și a Uniunii noastre. Aici este locul ideal pentru a saluta angajamentul, energia și viziunea Președinției Estoniene, care a construit aceste oportunități pentru noi toți.

Importanța acestor țări este probată de modul în care alți actori, precum Rusia, se comportă atunci când încercăm să le apropiem de proiectul european. Am reușit deja să realizăm multe și să arătăm beneficiile Parteneriatului cu UE, prin acordurile de asociere și liberalizarea vizelor, prin comerțul care a crescut în ultimii ani și da, inclusiv printr-un mai mare apetit pentru funcționarea democratică a propriilor țări.

Trebuie însă să mă refer și la conflictele înghețate, pentru că trebuie să avem curajul de a discuta despre ele. Ele sunt cele care destabilizează nu doar acele state, ci chiar regiunea și au un impact negativ asupra Uniunii noastre. În plus, nu trebuie să uităm de amenințarea hibridă cu care partenerii noștri se confruntă zilnic și campaniile de propagandă care destabilizează și afectează în mod negativ percepția acțiunii europene de către cetățenii din aceste țări.

Reuniunea la nivel înalt din noiembrie ar trebui să consolideze capacitățile East Stratcom și să se concentreze asupra modului de promovare pe deplin a principiilor democrației, a statului de drept și a bunei guvernări, pe scurt, toate avantajele integrării europene.

Dar, să dăm dovadă de înțelepciune și să ne orientăm strategic. Nu trebuie să tratăm regiunea în termenii beneficiilor financiare, ci in termenii beneficiilor strategice pe care le vom obține dintr-o regiune stabilă și funcțională. Aceasta este datoria noastră și suntem singurii capabili să o ducem la bun sfârșit. În același timp trebuie să fim pregătiți să oferim tot sprijinul și asistența necesară, fără a ignora specificul fiecărei țări.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here