Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a subliniat faptul că Statele Unite nu pot denunța Planul comun de acțiune globală (Acordul privind programul nuclear iranian) acesta fiind un acord multilateral. Intervenția eurodeputatului român a avut loc în contextul unei dezbateri pe acest subiect în plenul Parlamentului European, reunit în această săptămână la Strasbourg, în prezența Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini.

Conform eurodeputatului Victor Boștinaru: „Haideți să stabilim adevărul: Agenția Internațională pentru Energie Atomică a certificat ca și dumneavoastră, doamnă Înalt Reprezentant, de nouă ori, faptul că de la intrarea în vigoare a Acordului nuclear, Iranul își respectă angajamentele. Ca urmare, comunitatea internațională a ridicat sancțiunile impuse de problema nucleară, în timp ce sancțiunile impuse de Uniunea Europeană și Statele Unite în legătură cu încălcările drepturilor omului și activitățile teroriste rămân valabile. Sancțiunile americane sunt totuși mult mai cuprinzătoare și au un efect de extra-teritorialitate care cauzează incertitudine legală pentru companiile europene care fac afaceri cu Iranul.

Poziția Uniunii Europene este însă fără echivoc. Decizia președintelui american de a invalida acordul nuclear afectează credibilitatea și interesele americane, în special acum, luând în considerare înrăutățirea situației din Coreea de Nord. Această decizie rămâne o chestiune pur internă a Statelor Unite, pentru că Planul comun de acțiune globală este un acord multilateral, care nu poate fi abandonat de către o singură parte. În paralel, există o serie de alte chestiuni care nu fac parte din acord, dar care ar trebui incluse în dialogul nostru la nivel înalt cu Iranul: drepturile omului, lansarea de rachete balistice și faptul că Iranul are o acțiune destabilizatoare în regiune, mai ales în Siria, Liban și Yemen.”

Astfel, conform intervenției Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini, în aceeași dezbatere: „În acest context, păstrarea și implementarea acordului nuclear cu Iranul este esențială. Nu ne putem permite noi tensiuni în Orientul Mijlociu și nu putem să subminăm credibilitatea unui acord multilateral susținut de Consiliul de Securitatea al ONU, cum nu ne permitem să renunțăm la un acord care funcționează și în care partea vizată își respectă promisiunile.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here